ÅRETS SOMMARBLOMMA BLIR TILL

Året var 2015, tidig vår med spirande Penséer, Primula och en stundande trädgårdstid. Ett inspirationsmöte i ett av växthusen på Slottsträdgården i Malmö utmynnade i visionen om, att alla med balkong, altan eller trädgård skulle känna till och uppskatta alla de fina, svenskodlade sommarblommor och deras fina värden och egenskaper. I synnerhet ville vi lägga mycket fokus på de växter, som bidrar till den biologiska mångfalden, där vi förvaltar och för vidare vårt stora uppdrag, att fylla det stora behovet av kunskapsförmedling  

På samma gång skall odlingen av årets utnämnda ske hos svenska trädgårdsmästare, som på ett hantverksmässigt vis förvaltar vår odlingstradition från generation till generation. 

Presentationen av Årets Sommarblomma sker alltid i samband med genomförandet av Malmö Garden Show. Här samlas branschfolk, professionella trädgårdsmästare, både amatörer, nybörjare och väl bevandrade hemmaodlare till dagar fyllda av odlarglädje  och informationsutbyte. En mötesplats av klass med något för alla att ta inspiration och lärande från.

Jurymedlem

John Taylor

Mannen som på flera sätt lovordar spaden som ett gudabenådat redskap i trädgården. Kanske just för att den, rätt använd, lägger  grunden till en frodig trädgård, där både växter och det livsavgörande mikrolivet frodas. Med sin spetskompetens, personlighet och charm är han en folkbildare för både proffs i branschen och amatörer i trädgården samt för hemmaodlande  på altan, kolonilott och på balkong. 

John Taylor följer du på @johntay

JURYMEDLEM

Kristina darth

Med över 20 års erfarenhet från rådgivning planering och plantering inom den offentliga miljön besitter Kristina ovärderliga kunskaper om Sommarblommor och deras egenskaper. Idag driver Kristina eget företag som influenser, där hon i sin profession får visualisera all den kunskap och designkänsla, som hon har. Med sitt nätverk som bas blir hon en värdefull jurymedlem, vilket vitaliserar vårt arbete och bidrar med nya insikter och innovation. 

Kristina följer du på @kristinadarth

JURYMEDLEM

Patrik vilsmyr

40 år med arbete i den gröna näringen, varav 25 nördigt intresserad av skönheten i våra vackra prydnadsväxter. Som ordförande i juryn och till vardags företrädande Mäster Grön med 35 professionella trädgårdsmästare, blir vardagen naturligt fylld av blomster. 

Mäster Grön följer du på @mastergron

Meningen från initiativtagarna, John Taylor, Kristina Darth och Patrik Vilsmyr är att inspirera och lyfta fram lite okända, ettåriga utplanteringsväxter, gärna med en nära koppling till naturen. Växter som med fina egenskaper främjar dina sinnen och som ofta bidrar positivt till de biologiska mångfalden.