Foto @annikasnaturligating

FÄRGERNA!

De är allt från rent vitt och gult över eldigt orange och rött till dramatiskt purpur och mahogny – önskefärger för alla personligheter. 

De tvåläppiga blommorna är både lustiga och egendomliga, sitter tätt i långa, upprätta klasar. Tryck lite försiktigt i blommans mungipor, så öppnar den sitt gap och du förstår namnet.

 

IÖGONENFALLANDE BLOMMOR

Och så finns det lejongap med halvfyllda och fyllda blommor – i samma härliga färger och samma sammetslyster. Alla drar de blickarna till sig. 

 

BIOLOGISK MÅNGFALD

Inte bara blickarna dras till blommorna! Också bin, som ger oss honung, och fjärilar, som dansar för oss och bedårar oss, dras till den härliga, rikliga nektar som serveras ur blomskålarna.

 

VACKER I VINTERSKRUD

I de sydligaste delarna av landet blommar Legongap så länge, att de sista blommorna ofta kan sticka upp och lysa över ett snötäcke.

Lejongap är en blomma, som är känd och älskad över hela världen. Den är lättodlat och har en svårslagen romantisk prägel som passar i alla lägen där man vill ha glada färger i stora mängder.

Tåligt och lättodlat med blommor långt in i hösten, lejongap är en blomma som ska finnas i varje trädgård och på varje balkong.

John Taylor
då, vid lanseringen i rollen som Trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Malmö

HÖGT OCH LÅGT HITTA DIN  STIL!

De lågväxta planterade i kruka och låda breder ut sig, väver in sig mellan grannarna. De högväxta, ståtliga kan behöva stöd – sommarregnen gör dem tunga.

TAG TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD

Unna växterna en solig plats och näringsrik, väldränerad jord av god kvalitet. Håll jorden lätt fuktig och häll svag dos näring i vattnet. Klipp bort vissna stänglar – det ökar både skönhetsvärdet och tillväxten. Och blomningen bara fortsätter och fortsätter utan avbrott till efter frostens ankomst.

#åretssommarblomma
#åretssommarblomma2017
#mästergrön
#mästergrön810
#mästergrön750
#antirhinnummajus
#lejongap
#malmögardenshow
#slottsträdgårdenmalmö

Juryns motivering

Stadig och stabil och som en rejäl, blickfångande färgklick prunkar den ofta i våra parker och stadsträdgårdar.
I din sommarkruka blir blommornas klara färger och den enskilda blommans form en upplevelse för barnen – den skrattar. Den äldre generationen ler igenkännande och minns farmors blomsterrabatt.
Och alla gläds åt de insekter och fjärilar, som finner nektar i skålarna.

Även om jag odlar både den låga, frösådda Lejongap och den lite mer högresta, sticklingsförökade så måste jag ändå säga att den höga och korallfärgade är min absoluta favorit. Flera av de höga övervintrar som perenn i min hemmaträdgård.  

Johan Seger, Segers Handelsträdgård

Besök gärna min trädgård - klicka här!