ENKELT OCH INTENSIVT

Makalöst vackra blommor och mörka, skimrande blad, som verkligen framhåller blommornas klara färger. Både starka, intensiva och eldiga färger och milda, ljuvt romantiska utgör en svårslagen kontrast mot de mörka, blänkande bladen. En obeskrivlig lyster och purpurfärgade nerver gör dem helt oemotståndliga. – Du bara måste smeka dem!

Eftersom blommorna är öppna, halvfyllda, är ståndarsamlingen onekligen en del av upplevelsen. Den blir också ett lockande och lättåtkomligt mål för bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare.
– Det surrar och svärmar omkring dem.

DRÖMMAR KAN GÅ I UPPFYLLELSE

Kanske du som barn lekte eller gömde dig i farmors dahlior, som var högre än du, spännande, täta och väl dolde ett barn. Sådana ville du ha som vuxen men saknade plats i täppan. Nu kan också du odla dahlia, för nu finns den underbara Dreamy-Serien. Det är lågväxta, täta, knubbiga dahlior för kruka, fönsterlåda, balkong och som t ex sommarhäck.

BLOMMORNA UTGÖR EN FÄRGSTARK PALETT MED INTENSIVA FÄRGER OCH MED ETT MAGISKT SKIMMER

De är halvfyllda med stor, öppen ståndarsamling, som bjuder in bin, fjärilar och andra pollinerare till läckerheter och de kommer i skaror. De flesta sorter har en avvikande färg i hjärtat, vilket ger dem liv, skapar glädje, gör dem dramatiska och iögonenfallande.
De är verkligen ’Dreamy’ – som en dröm.

OCH DE PURPURTONADE BLADEN

Bladen är grova, spetsigt elliptiska, mörkt purpurgröna med ljusare undersida. Nerverna är djupt vinröda till purpurfärgade på båda sidor och tillsamman gör det, att man vill känna på dem med handen. Är de levande eller är de gjorda av metall?.

TAG DEL AV TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD

Plantera växten i stor kruka med jord av bästa kvalitet som t ex Blomjord eller Urnjord eller direkt i rabatten.

Vattna sedan, även om det regnar – känn efter att även rötterna fått ta del av vattnet. Bladverkets storlek får ofta regndropparna att rinna utanför rotområdet. Men lagom är bäst  -  rötterna får inte stå blött.

Klipp efterhand bort vissna blommor, det främjar bildandet av nya.

ÖVERVINTRING

Helst före första frostnatten klipper du bort allt ovan jord, gräver upp knölarna och förvarar dem torrt och frostfritt. Att lägga dem i torv är bra.

Till våren planterar du dem i kruka och driver på dem. När all risk för frost är över, planterar du ut dem

PLANTERINGSFÖRSLAG

Fyll en riktigt stor kruka med ’Dreamy’ i alla färger – det blir trädgårdens gnistrande smycke.

 

LITE HISTORIA

Dahlian kom till oss för mer än 200 år sedan och fick sitt namn efter Linné-eleven Anders Dahl. Efter en storhetstid på 1800-talet, dalade intresset för växten för att sedan öka igen. Nu finns det många, många tusen hybrider och sorter och förädlingen fortsätter.

Den holländske förädlaren Gerrit Preijde har efter flera decennier fått fram dessa alldeles makalöst vackra blommor och mörka, skimrande blad – serien måste bara heta ’Dreamy’!

VITT MED KONTRAST

Den vita ’Days’ ihop med ett mjukt gräs, i en än mörkare ton bär dig till sjunde himlen.

 

EN RIKTIG DRÖMVÄXT

Växten är verkligen inne, trendig och modern och som skapad för sten och betong. Men minst lika charmig är den på den ombonade balkongen och den rottingmöblerade altanen som den är i den gamla mormorsträdgården.

EN MAGIKERS FÄRG

Plantera ihop enbart ’Fantasy’ i ett stort kärl eller plantera dem i rabatt och de kommer att bli ett magiskt moment, iögenfallande inslag i din sommarträdgård.

 

SOM DEN DJUPASTE KÄRLEK

Låt ’Nights’ växa tätt under Narcisstobak och med vit Lobelia i kanten – det blir som en underbar dröm.

 

SOLENS FÄRGER

Med ’Sunlight’ i krukan, med Solrosor över och Husarknappar under har du sol på balkongen även när det regnar.

OVÄNTADE KOMBINATIONER

'Kiss' i rött och rosa skapar dramatik ihop med hög, nästan svart Pärlhirs, Jätteverbena och signalröda Knölbegonia i krans under.

IÖGONENFALLANDE

’Eyes’ ihop med Snötörel under och vackra gräsplymer över gör dig lugn och harmonisk

#åretssommarblomma
#åretssommarblomma2021
#mästergrön
#mästergrön1234
#mästergrön1549
#dreamydahlia
#malmögardenshow
#slottsträdgårdenmalmö

Juryns motivering 

En kontrasternas mästare!
Över ett otroligt vackert, mörkt bladverk i ovanlig purpurton briljerar de enkla och lysande granna blommorna som solstrålar. I offentlig miljö ser du dem ofta massplanterade, där insekter och fjärilar suger nektar i mängd.
Planterade i kruka på din altan eller balkong blir de som ett inbjudande, helt förträffligt smörgåsbord till olika slags pollinerare.

Juryns val av en växt som jag odlat under tre år tidigare, ligger helt rätt i tiden. Jag har lärt mig de rätta metoderna och intresset för Dahlia har aldrig varit så stort.  

Trädgårdsmästare Lars G. Nilsson, Dala-Plantor

Besök gärna min trädgård - klicka här!