MED DOFTEN I FOKUS

Kanske hör du till gruppen åldersrika som under 1960- och 70-talen lyfte fram Parfymblomma till en av din trädgårds mest värdefulla sommarsmycken. En liten och späd men modest växt som bjöd på en upplevelse utöver det vanliga. Parfymblomma var det många som kallade den fast de åsyftade Heliotrop som med sin väldoft mer än gärna kopierades av parfymindustrin.

BLOMMORNAS LILA FÄRG ÄR MUSTIG

Det finns inte många växter i världen som kan mäta sig med en sådan mustig, mörkt blåviolett färg. Den fina och uppskattade färgen gör Heliotrop ganska unik bland sommarens utplanteringsväxter.

BLOMFLOCKAR SOM VÄXER I STORLEK

Heliotrop är begåvad med de ljuvligaste platta blomflockar som ökar i omfång desto längre blomningen pågår. Knappnålssmå, likt blomman på en Förgätmigej sitter de samlade i upp till 10 cm vida flockar. Flockarna blir allt bredare fram till att de blommar över. Nästa flock med blomanlag bildas snabbt och växer upp ovanför de överblommade.

PARFYMBLOMMA ELLER HELIOTROP

Kanske hör du till gruppen åldersrika som under 1960- och 70-talen lyfte fram Parfymblomma till en av din trädgårds mest värdefulla sommarsmycken. En liten och späd men modest växt som bjöd på en upplevelse utöver det vanliga.

Parfymblomma var det många som kallade den fast de åsyftade Heliotrop som med sin väldoft mer än gärna kopierades av parfymindustrin.

I PARKER OCH VÅRA OFFENTLIGA RUM

I våra offentliga planteringar, parker och upplevelseträdgårdar planteras ofta många Heliotrop tillsammans. Detta ger en massverkan och dess lyskraft gör Heliotropen uppskattad och svår att släppa blickarna från.

BLOMMORNAS LILA FÄRG ÄR MUSTIG

Det finns inte många växter i världen som kan mäta sig med en sådan mustig, mörkt blåviolett färg. Den fina och uppskattade färgen gör Heliotrop ganska unik bland sommarens utplanteringsväxter.

Heliotrop är begåvad med de ljuvligaste platta blomflockar som ökar i omfång desto längre blomningen pågår. Knappnålssmå, likt blomman på en Förgätmigej sitter de samlade i upp till 10 cm vida flockar.

Flockarna blir allt bredare fram till att de blommar över. Nästa flock med blomanlag bildas snabbt och växer upp ovanför de överblommade.

VÄXTEN ÄR MODEST MEN MED TIDEN VEDARTAD

Ganska snabbt blir de mjuka och veka grenarna vedartade och betydligt stabilare. På grenarna sitter något nerviga och skrynkliga blad som är gröna och går ton i ton med blommorna. Det blir till ett härligt, mörktonat skimmer i purpur och violett som stämningsfullt harmonierar med blomfärgen.

EKOSYSTEM OCH BIOLOGISK MÅNGFALD

Heliotrop älskas av våra inhemska insekter och lockar till sig fladdrande fjärilar som alla finner värdefull kost här.

INGEN PARFYM I VÄRLDEN KAN ERSÄTTA DOFTEN FRÅN EN HELIOTROP

Heliotrop sprider de mest ljuvliga dofter, du märker direkt att du är i dess närhet. Mot kvällen, när daggen faller avger den sin väldoft med än vidare spridning.

Känner du vanilj eller karamell, kanske båda två, men honungen är omisskännlig.

Eftersom det inte går att extrahera dofterna från en Heliotrop till en parfymflaska, de efterliknas på konstgjord väg, så blir dina sommarplantors dofter helt unika.

VÄXTPLATS OCH SKÖTSEL

Trivs bäst i ett varmt och soligt läge, men den utvecklas också väl med vandrande skugga. Det kan vara sol på förmiddag eller eftermiddag – ett träd som skymmer under tiden när solen är starkast är toppen.

En vindskyddad plats är att föredra och i samplanteringar, det vi benämner Miniträdgård i Kruka, blir det helt naturligt. Tänk på när du skapar din Miniträdgård i Kruka, att du inte väljer växter med för stor växtkraft som med sin rottillväxt och volym kan kväva din Heliotrop.

Jorden bör vara luftig och väldränerad. Plantera gärna i blomjord med högre andel sand och lecakulor, tex urnjord. Planterar du direkt i din trädgård är en lättare sandjord lämplig. Kraftigare och tätare jordar lättas upp med sand och kompost.

URSPRUNG OCH HISTORIA

Vi kan finna skrifter om Heliotrop från Peru daterade efter mitten av 1700-talet. Troligtvis har just denna art sitt ursprung från kustnära öknar från Mexico i norr, över Peru och ner till norra Chile.

De grekiska orden helios och trepein betyder sol resp. följa, vända – alltså en växt som vänder sig efter solen. Men du som studerar på närmare håll - så gör inte heliotrop detta!

Det latinska ordet arborescens betyder som förvedas långsamt eller trädlik, vilket åsyftar till förmågan att snabbt bli vedartad.

OM ÖVERVINTRING

För den finurlige så kan en Heliotrop övervintras ljust och frostfritt. Ett svalt uterum, ett förråd med fönster och tillskottsljus kan vara några förslag på lösningar.

Jorden bör under denna period hållas betydligt torrare.

TRÄDGÅRDSMÄSTARE PER SANTESSON - OM ODLING

- Tror mig minnas tillbaka minst tio år, då jag fick frågan om att ta över produktionen av Heliotrop från en kollega i branschen som skulle pensionera sig. I kommersiell odling får du skaffa dig erfarenhet och en känsla för produkten för att göra en del viktiga insatser vid precis rätt tillfälle. Mjuktoppningen två veckor efter omplanteringen är en av de viktigaste, det fördröjer blomningen och därför stimuleras förgrening med påföljande tillväxt som då blir perfekt.

Mitt tips:
- Bryt gärna av överblommat för det stimulerar plantan till att bilda nya blommor.

ANNIKA CHRISTENSEN OM HELIOTROP

Annika Christensen, trädgårdsfotograf, skribent och föreläsare samt ambassadör för Årets Sommarblomma 2024
Jag har så fina barndomsminnen av Heliotrop. När jag var barn på 1960-talet då hade min farmor Heliotrop i sin trädgård. Hon kallade den för Parfymblomma. Visst vill ni också skapa doftminnen till era nära och kära!”

JURYNS MOTIVERING

Lyckan är att vila blickarna på en fjäril som suger sin nektar från blommorna hos en mustigt purpurfärgad Heliotrop. Känn in kontrasterna dem emellan och finn nyttan de gör för vårt ekosystem. Luta dig över blommorna så får också du känna de mest ljuvliga parfymdofter med inslag av honung och vanilj.