UNDERBART MUSTIG FÄRG

Blommorna är verkligen iögonfallande och med sin mustigt blålila färg gläder de både oss och djurlivet långt in på hösten. Blommorna är viktiga för trädgårdens flygfän, de utgör en av de bästa restauranger såväl för sommarens färgglada fjärilar som för de honungsproducerande bina. Salvians doftande blad är taggigt äggrunda, grågröna och glänser silverskimrande i solen

I KRUKA ELLER RABATT

Planterad i kruka blir runt 60 cm hög, i jorden högre, och trivs såväl solitärt som samplanterad med andra ettåriga växter. 

DAGGSALVIANS VÄNNER

Stylisten rekommenderar Snöflinga, Surfinia eller Småpetunia i blått och vitt. För dig som vill ha det lite udda – prova Angelonia och kontrasterande bladväxter.

TAG TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD

Salvian är lättskött, den blommar oavbrutet utan att du behöver klippa bort avblommat. Trädgårdsmästaren råder dig tillföra näring kontinuerligt och vattna med jämna mellanrum, även om den kan utsättas för både torka och höga temperaturer.

#åretssommarblomma
#åretssommarblomma2016
#mästergrön
#mästergrön810
#mästergrön1265
#salviamysticspireblue
#daggsalvia
#malmögardenshow
#slottsträdgårdenmalmö

Juryns motivering

Med sina ovanligt stora, uppseendeväckande mörkvioletta blommor utstrålar denna underbara växt en intensiv känsla av svensk sommar.
Den blir ett fint blickfång på både altan och balkong och i välkomstkrukan vid entrén.
Sedan länge är den en etablerad favorit bland såväl den offentliga miljöns landskapsarkitekter som bland nektarsökande insekter och fjärilar.

Bland de tjugotalet olika Salvia jag har om in odling, där de flesta levereras till våra offentliga miljö, vill jag lyfta fram min egen favorit. Den violetta Salvia `Mystic Spire Blue är helt outstanding!

Trädgårdsmästare Hanna Wihlborg, Wä Handelsträdgård

Gör gärna ett besök i min trädgård - klicka här!