ÅRETS SOMMARBLOMMA 2024

HELIOTROP

Heliotropium arborescens

- Den mättade färgen, den ljuvliga doften, den modesta storleken och dess för våra ekosystemtjänster så värdefulla nektar gör Heliotrop så attraktiv att odla för alla som har en yta på balkong, altan eller trädgård.

BLOMMORNAS LILA FÄRG - LJUVLIGT MUSTIG

Det finns inte många växter i världen som kan mäta sig med en sådan mustig, mörkt blåviolett färg. Den fina och uppskattade färgen gör Heliotrop ganska unik bland sommarens utplanteringsväxter.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2025 avslöjas

torsdagen den 24 maj 9.00

 

Håll utkik!

På webbplatsen åretssommarblomma.se

Spana in instagramkontot @åretssommarblomma

Sök på taggen #åretssommarblomma2025

Mer spännande på Slottsträdgården i Malmö's Facebooksida

Då finns även de första svenskodlade exemplaren till försäljning, fråga i en växtbutik nära dig!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2023

SVARTÖGA

Thunbergia alata

- Med hjälp av klättrande Sommarblommor kan du avgränsa din utomhusvrå och göra den till din egen lilla del av världen

ETT IÖGONENFALLANDE UTROPSTECKEN

Placera en halvannan meter hög ståltrådsobelisk i din Miniträdgård i kruka. Låt Svartöga här bli det iögonenfallande utropstecken som allas blickar dras till och får njuta av. Det blir onekligen ett spännande möte här - öga mot öga. Plantera flera färger ihop - det blir som en symfoni eller som en eldig, spansk flamenco.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2022

CHOKLADSKÄRA

Cosmos atrosanguineus 'Chocamocka'

- en omisskännlig doft av choklad ur de ljuvligt mörkbruna blommorna.

EN BLICKFÅNGARE MED VILDBLOMSKARAKTÄR

Chokladskära blir allt från 30 till 70 cm hög. är ytterst charmig och blommar generöst på styva stjälkar över det skira bladverket. Blommorna är skålformade med urnupna kronblad och i en färg du inte trodde fanns – mörkare än vinet i ditt glas. Djupt mörkröda, kastanjebruna, brunröda med förnimbart svart – obeskrivliga.  Tänk, vad åtta sammetslena kronblad i enkel krans och med en stor, ännu mörkare ståndarsamlingen kan åstadkomma - växten är i sanning trädgårdens blickfångare, dess ögonfröjd.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2021

MÖRKBLADIG, ENKELBLOMMANDE SOMMARDAHLIA

Dahlia x pinnata 'Dreamy'

- Vilken drömblomma! I alla färger utom blått

FÄRGSTARK PALETT MED INTENSIVA FÄRGER

Både starka, intensiva och eldiga färger och milda, ljuvt romantiska utgör en svårslagen kontrast mot de mörka, blänkande bladen. En obeskrivlig lyster och purpurfärgade nerver gör dem helt oemotståndliga. De mörka, blänkande bladen med en obeskrivbar lyster och purpurfärgade nerver, gör blommorna helt oemotståndliga.
- Du bara måste smeka dem!

Eftersom blommorna är öppna, halvfyllda, är ståndarsamlingen onekligen en del av utseendet. Och ett lockande mål för bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare.
- Det surrar och svärmar omkring dem.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2020

BOLIVIABEGONIA

Begonia boliviensis 'Summerwings'

- Tunna som fjärilsvingar rör de sig graciöst i vinden

LÅNGVÄGA GÄST BLEV BOFAST HOS OSS

Boliviabegonia är en ren art, som naturligt växer i mossiga, fuktiga skogar i Bolivia på Andernas östsida. Till England kom den 1864 och väckte enormt stort intresse på en internationell trädgårdsutställning i Paris 1867.
Till oss kom den redan 1872 och fanns tidigt med i C J Wallins Uppsala  Läns Trädgårdsskolas katalog. Allmänt känd blev den betydligt senare och riktigt populär har den märkligt nog blivit först under de senaste decennierna. Denna - precis som många andra Begoniaarter  har-  i synnerhet nu under 2000.talet - fått en renaissance både ute och inne.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2019

PALETTBLAD

Plectranthus scuttelarioides

- Från att ha varit en ”kafferepsväxt”, från vilken gästerna nöp toppar i smyg med sig hem, blev Palettblad sedermera en växt för yrkesodling.

RENAISSANCE FÖR KLASSIKER

Sedan Palettblad i mitten av 1800-talet kom från Tropiska Asien till Europa och oss, har sortantalet ökat betydligt, Växten var lätt att odla, föröka och korsa även hemma i stugorna. Den spreds i landet från slott till koja och fick många regionala namn. Förutom Palettblad Nässla, Rums- och Praktnässla, Nälla, Fattigmanskroton m fl.
Den blev sedermera en växt för yrkesodling men också en ”kafferepsväxt”, från vilken gästerna nöp toppar i smyg med sig hem.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2018

SOMMARLJUS

Gaura lindheimerii

- Med ståndarsamling som attraherar både blickar och fjärilar

EN RIKTIG FJÄRILSMAGNET

I vinden rör sig Sommarljus som nätta fjärilar i svärm och dansar graciöst som bedårande ballerinor på tiljorna.

På långa, vackert böjliga stänglar, sitter blommorna i klasar. Titta noga! Då ser du, att varje stjärnblomma består av fyra kronblad, lätt hopnupna till en skål och ur mitten formligen väller ståndarsamlingen. Långa strängar och långa knappar med gyllengult pollen hänger utanför blomman. Det är som i sagans värld.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2017

LEJONGAP

Antirrhinum majus

- Blomman som får oss att le. Kläm i "mungipan" -  och den skrattar

FÄRGERNA, DE LJUVLIGA

De är allt från milt vitt och gult över eldigt orange och rött till dramatiskt purpur och mahogny – önskefärger för alla personligheter. 

De tvåläppiga blommorna är både lustiga och egendomliga, sitter tätt i långa, upprätta klasar. Tryck lite försiktigt i blommans mungipor, så öppnar den sitt gap och du förstår namnet.

Och så finns det lejongap med halvfyllda och fyllda blommor – i samma härliga färger och samma sammetslyster. Alla drar de blickarna till sig. 

Inte bara blickarna! Också bin, som ger oss honung, och fjärilar, som dansar för oss, dras till den härliga, rikliga nektar som serveras ur blomskålarna.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2016

STOR DAGGSALVIA

Salvia 'Mystic Spires Blue' 

- Blåare än blått - det kallas mystik

MODERNT FORMSPRÅK

En ettårig Salvia, begåvad med det där lilla extra! Med sina långa, mystiska, axlika och intensivt blå blomställningar i toppen av stjälken har namngivningen varit lika enkel som självklar.

Blommorna är verkligen iögonenfallande och med sin mustigt blålila färg gläder de både oss och djurlivet långt in på hösten. Blommorna är viktiga för trädgårdens flygfän, de utgör en av de bästa restauranger såväl för sommarens färgglada fjärilar som för de honungsproducerande bina. Salvians doftande blad är taggigt äggrunda, grågröna och glänser silverskimrande i solen.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!