ÅRETS SOMMARBLOMMA 2022

ÄNNU EN VÄL FÖRBORGAD HEMLIGHET 

som avslöjas på Malmö Garden Show den 3 juni

Fredagen den 3 juni kl 11.30 efter det att Malmö Garden Show invigts, kommer vår ambassadör Rickard Söderberg att låta täckelset falla för Årets Sommarblomma 2022

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2021

MÖRKBLADIG, ENKELBLOMMANDE SOMMARDAHLIA

Dahlia x pinnata 'Dreamy'

- Vilken drömblomma! I alla färger utom blått

FÄRGSTARK PALETT MED INTENSIVA FÄRGER

Både starka, intensiva och eldiga färger och milda, ljuvt romantiska utgör en svårslagen kontrast mot de mörka, blänkande bladen. En obeskrivlig lyster och purpurfärgade nerver gör dem helt oemotståndliga. De mörka, blänkande bladen med en obeskrivbar lyster och purpurfärgade nerver, gör blommorna helt oemotståndliga.
- Du bara måste smeka dem!

Eftersom blommorna är öppna, halvfyllda, är ståndarsamlingen onekligen en del av utseendet. Och ett lockande mål för bin, humlor, fjärilar och andra pollinerare.
- Det surrar och svärmar omkring dem.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2020

BOLIVIABEGONIA

Begonia boliviensis 'Summerwings'

- Tunna som fjärilsvingar rör de sig graciöst i vinden

LÅNGVÄGA GÄST BLEV BOFAST HOS OSS

Boliviabegonia är en ren art, som naturligt växer i mossiga, fuktiga skogar i Bolivia på Andernas östsida. Till England kom den 1864 och väckte enormt stort intresse på en internationell trädgårdsutställning i Paris 1867.
Till oss kom den redan 1872 och fanns tidigt med i C J Wallins Uppsala  Läns Trädgårdsskolas katalog. Allmänt känd blev den betydligt senare och riktigt populär har den märkligt nog blivit först under de senaste decennierna. Denna - precis som många andra Begoniaarter  har-  i synnerhet nu under 2000.talet - fått en renaissance både ute och inne.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2019

PALETTBLAD

Plectranthus scuttelarioides

- Från att ha varit en ”kafferepsväxt”, från vilken gästerna nöp toppar i smyg med sig hem, blev Palettblad sedermera en växt för yrkesodling.

RENAISSANCE FÖR KLASSIKER

Sedan Palettblad i mitten av 1800-talet kom från Tropiska Asien till Europa och oss, har sortantalet ökat betydligt, Växten var lätt att odla, föröka och korsa även hemma i stugorna. Den spreds i landet från slott till koja och fick många regionala namn. Förutom Palettblad Nässla, Rums- och Praktnässla, Nälla, Fattigmanskroton m fl.
Den blev sedermera en växt för yrkesodling men också en ”kafferepsväxt”, från vilken gästerna nöp toppar i smyg med sig hem.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2018

SOMMARLJUS

Gaura lindheimerii

- Med ståndarsamling som attraherar både blickar och fjärilar

EN RIKTIG FJÄRILSMAGNET

I vinden rör sig Sommarljus som nätta fjärilar i svärm och dansar graciöst som bedårande ballerinor på tiljorna.

På långa, vackert böjliga stänglar, sitter blommorna i klasar. Titta noga! Då ser du, att varje stjärnblomma består av fyra kronblad, lätt hopnupna till en skål och ur mitten formligen väller ståndarsamlingen. Långa strängar och långa knappar med gyllengult pollen hänger utanför blomman. Det är som i sagans värld.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2017

LEJONGAP

Antirrhinum majus

- Blomman som får oss att le. Kläm i "mungipan" -  och den skrattar

FÄRGERNA, DE LJUVLIGA

De är allt från milt vitt och gult över eldigt orange och rött till dramatiskt purpur och mahogny – önskefärger för alla personligheter. 

De tvåläppiga blommorna är både lustiga och egendomliga, sitter tätt i långa, upprätta klasar. Tryck lite försiktigt i blommans mungipor, så öppnar den sitt gap och du förstår namnet.

Och så finns det lejongap med halvfyllda och fyllda blommor – i samma härliga färger och samma sammetslyster. Alla drar de blickarna till sig. 

Inte bara blickarna! Också bin, som ger oss honung, och fjärilar, som dansar för oss, dras till den härliga, rikliga nektar som serveras ur blomskålarna.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!

ÅRETS SOMMARBLOMMA 2016

STOR DAGGSALVIA

Salvia 'Mystic Spires Blue' 

- Blåare än blått - det kallas mystik

MODERNT FORMSPRÅK

En ettårig Salvia, begåvad med det där lilla extra! Med sina långa, mystiska, axlika och intensivt blå blomställningar i toppen av stjälken har namngivningen varit lika enkel som självklar.

Blommorna är verkligen iögonenfallande och med sin mustigt blålila färg gläder de både oss och djurlivet långt in på hösten. Blommorna är viktiga för trädgårdens flygfän, de utgör en av de bästa restauranger såväl för sommarens färgglada fjärilar som för de honungsproducerande bina. Salvians doftande blad är taggigt äggrunda, grågröna och glänser silverskimrande i solen.

Här får du veta mer och ta del av trädgårdsmästarens tips!