FÄRGERNA

I de rosa och rosenröda sorterna går allt ton i ton medan de vita har rosa knoppar och vita strängar. De bevarar det rosa som en anstrykning, ett skimmer.

Blanda sommarljus av olika färg – de rosa kompakta ned de vita högre och sirligare. Det ångrar du inte! Plantera ihop med mörkbladiga växter – det blir magiskt, effektfullt.

LÅNG SKÖNHETSPERIOD

Växten passar lika bra som bakgrund eller uppstickare i stor kruka på balkong och altan som i fönsterlåda och friplanterad i rabatt. Där blommar den från tidig sommar till sen höst och växer in bland både ettåriga och perenner, sticker upp och binder samman dem på en och samma gång.

I love the wild flowers och kombinerar ofta med vildängsblommor i min trädgård och frön till dem samlar jag i min ficka. Gaura däremot köper jag alltid nya plantor vart år. Linheimers beeblossom, som den heter i England är en underbar sommarblomma i den vilda stilen. Den finner alltid en plats i min trädgård och kruka. Beeblossoms skira blommor ser ut som små fjärilar som dansar i solen. Hos mig står den alltid soligt och blir till en skönhet långt in i hösten.

John Taylor

TRÄDGÅRDSMÄSTARENS GODA RÅD

Plantera i stor kruka eller låda eller i rabatt, där solen skiner och jorden är lucker och näringsrik.
Håll jorden lätt fuktig och tillför svag dos näring i vattnet.
Vi betraktar sommarljus som ettårig växt, men om du bor i södra Sverige och vintertäcker en mild vinter, kan den komma tillbaka – en utmaning.

TILLSAMMANS LYFTS KVALITÉERNA FRAM

Bladbegonia, Begonia ´Beleaf´ och Palettblad, Solenostemon scutellarioides liksom Alunrot, heuchera spp., är bladväxter, som skapar en fast och fin bakgrund som gör att Sommarljusets blommor kan spegla sig i bladen.

BLADBEGONIA UTE?

Bladbegonia som du vanligtvis njuter av inomhus, trivs utmärkt utomhus under sommaren. Serien ’Beleaf’ har många, färgstarka, silverskimrande blad och, om du så önskar, riktigt fantasifulla mönster.

TRENDIGT MED VILDÄNGAR

Skapa en vildängsplantering, välj kompletteringsväxter med upprätt växtsätt

Jätteverbena, Verbena bonariensis och Fjärilslavendel, Lavandula stoechas, har båda blommor i violett.
Jätteverbena har pyttesmå blommor i samlingar och växer kraftfullt medan Fjärilslavendel håller sig kompakt och med lustiga blommor som stolt reser sig upp ur bladverket.

Väljer du att samplantera dessa två med Sommarljus, får du en miniäng med blommor, som både väver samman och vid senare tillfällen befinner sig i olika nivåer.

ETT ANNAT BLAD SOM BAKGRUND

Palettblad, är lite mer upprättväxande, förgrenad och har matta blad i toner från lime och chockrosa till choklad och även de med helt fantastiska mönster. Välj sort i din personliga stil. Båda har visat sig mycket lämpliga som uteväxter och båda bär dessutom på en historia och odlartradition, eftersom de har funnits på våra fönsterbräden i många generationer tillbaka i tiden.

HEUCHERA ELLER ALUNROT?

Alunrot är en flerårig bladväxt med många olika sorter, där bladen är allt från rosaskiftande och starkt orange till mörkt purpurfärgade med eller utan avvikande marmoreringar. Perenn långt upp i landet.

När Alunrot tjänat sitt syfte i din sommarkruka planterar du den i rabatt. Begonian och Palettbladet ger du egna krukor för ett fortsatt liv inomhus.

HÄRLIG KOMBO MED PRYDNADSGRÄS

Blodgräs, Imperata cylindrica ´Rubra´ är ett stilfullt, otroligt vackert gräs, som med tiden får allt rödare strån.

Gräset växer upprätt och de mjukböjda stråna väver sig samman med Sommarljus.

Bomullsgräset är flerårigt i Sydsverige, planterat i trädgården och lätt vintertäckt.

#åretssommarblomma
#åretssommarblomma2018
#mästergrön
#mästergrön810
#mästergrön51
#gauralindheimerii
#sommarljus
#malmögardenshow
#slottsträdgårdenmalmö

Juryns motivering

I våra offentliga parker ansedd som en modern, förädlad vildängsmarkör med uppskattade egenskaper.
Det känns vilsamt och rogivande att se de livfulla, fjärilslika blommorna fladdrande i vinden på de mjuka, böjliga stänglarna.
Låt den högresta och iögonenfallande växten i din kruka bli den uppstickare, som både kreatör, betraktare och inte minst de nektarsökande pollinerarna förtjänar.

När vi fick uppdraget att odla Årets Sommarblomma blev vi riktigt stolta. Det är en växt som vi är synnerligen stolta över att få odla. Årligen tror jag vi planterat ca 30 000 stycken för plantering i vår offentliga. 

Trädgårdsmästare Susanne och Peter Jakobsson. 

Hälsa gärna på i vår trädgård - klicka här!