LITE OM DESS URSPRUNG

Thunbergia alata, är en art i släktet akantusväxter, Acanthaceae, från tropiska Afrika. Till Sverige kom den redan 1776, hitskickad av botanisten Carl Peter Thunberg för att tas om hand av kollegor vid Uppsala universitet.

Artepitetet alata betyder vingad, vilket syftar på bladskaftens tunna lister.

Numera finns växten förvildad i många tropiska och subtropiska länder.

AVGRÄNSARE I TRÄDGÅRDEN

Med hjälp av klättrande Sommarblommor kan du avgränsa din utomhusvrå och göra den till din egen lilla del av världen. Med sitt frodiga växtsätt slingrar lianerna sig långa, dit trådar, rör och spaljéer vägleder. Lianerna döljer fula stuprör, får glesa buskar att blomstra, täcker en gammal trädgårdsstol. Varhelst planterad förgyller den din trädgård.

ETT IÖGONENFALLANDE UTROPSTECKEN

Placera en halvannan meter hög ståltrådsobelisk i din Miniträdgård i kruka. Låt Svartöga här bli det iögonenfallande utropstecken som allas blickar dras till och får njuta av. Det blir onekligen ett spännande möte här - öga mot öga. Plantera flera färger ihop - det blir som en symfoni eller som en eldig, spansk flamenco.

UPP- OCH NERVÄNT – EN FRODIG AMPELVÄXT

Planterad i voluminösa Hanging Baskets, mossbeklädda trådkorgar eller andra former av amplar får Svartöga fritt kaskadera neråt som ett vattenfall. Den fyller också hela korgen med ett överdåd av rankor, blad och underbara blommor att både förundras och häpna över.

KOMPONERA MED MODERNA KONTRASTER

Back in Black - fritt översatt - bakgrunden i svart. Svartöga samplanterad med purpurfärgad, klättrande Batat skapar dramatik. Batatens mörktonade, nästan svarta blad bildar en fin och solid bakgrund till Svartögats blommor, oavsett om de är svavelgula, orange eller går i brons och rosa toner.

LITE OM VÄXTES HISTORIA

Svartöga, Thunbergia alata, är en art i släktet akantusväxter, Acanthaceae, från tropiska Afrika. Till Sverige kom den redan 1776, hitskickad av botanisten Carl Peter Thunberg för att tas om hand av kollegor vid Uppsala universitet.

Artepitetet alata betyder vingad, vilket syftar på bladskaftens tunna lister.

Numera finns växten förvildad i många tropiska och subtropiska länder. 

RENATA, TRÄDGÅRDSMÄSTARE

”Det är så inspirerande att få odla Svartöga, som är en av de mest kraftigväxande sommarblommor jag har i min odling. Vi snurrar och binder upp rankorna eller rättare sagt, lianerna mot en pyramid skapad av träpinnar. Den är så snabb att vi går över hela odlingen för att binda till varje dag.”

DÄRFÖR FICK VÄXTEN NAMNET THUNBERGIA

Carl Peter Thunberg, 1743 – 1828, var en av de sista av lärjungarna till Carl von Linné. Han uppmanades av sin läromästare att studera medicin / kirurgi i Paris. På väg dit stannade han till i Amsterdam, träffade där två professorer, som övertalade honom att som botanist följa med ett av Ostindiska Kompaniets fartyg till Japan. På vägen dit gick han iland i Kaplandet, blev kvar i tre år och kartlade stora delar av landets flora. Vidare till Japan, där han stannade i nio år, utforskade Japans flora, blev känd, omtalad och till del beundrad. Thunberg besökte många länder, studerade både flora och fauna, samlade in många tusen herbarieblad och insekter och skänkte allt till Uppsala universitet. 

Efter många forskningsresor runtom i världen kom C P Thunberg tillbaka till Sverige år 1779. Här blev han lärare och sedan i flera decennier professor vid Uppsala universitet. Han var otroligt arbetsam och flitig och skrev fler avhandlingar och böcker än de flesta. Han har fått ge namn åt många växter, mest kända är kanske Thunbergia alata och Berberis thunbergii. 

Läs mer och fascineras av denne fantastiske man, svensk, berömd och aktad världen över.

SKAPAR EN BLOMSTRANDE KLÄTTERTRÄDGÅRD

Svartöga är en slingerväxt med frodigt växtsätt, som blir upp till 2 meter hög. Rankorna är tätt besatta med antingen svagt tandade, elliptiska blad eller hjärtformade, helbräddade.

Blommorna sitter ensamma i bladvecken och är allt från vita till mörkt orange över rosa och bronsfärgade nyanser. De är 3-4 cm vida, har fem platta kronblad och i de flesta fall ett karaktäristiskt, distinkt svart svalg. Svartöga blommar från maj till sen höst, rikligast, om den får klättra fritt. Det gör den av egen kraft men behöver stöd av något slag. Den växer fort och täcker rejäl yta. Frukten liknar ett fågelhuvud med lång näbb, men om du låter dem mogna fram tar det kraft från den fina blomningen. 

FRODIG INRAMNING

Plantera Svartöga i stora krukor, gärna av samma slag. Bind ihop 3-4 ståltrådsringar och förankra dem i jorden. De blir snabbt till blomstrande klot, som ställda på rad ger dig en bedårande, unik, låg sommarhäck. Häng sk kompostnät på en trist vägg. Låt Svartöga fylla den till en levande tavla. En planta vid var sin sida om grinden blir fort till en välkomnande portal. Gör ett glest staket tätt med Svartöga i blandade färger - urläckert.  Låt fantasien flöda - förvandla det fula till skönhet.

ETT UTROPSTECKEN I DIN MINITRÄDGÅRD I KRUKA

Ståltrådsobelisker är värdefulla växtstöd för Svartöga, som slingrar sig frodigt och snabbt runt de formade ståltrådarna. Oavsett form och storlek håller växterna sig inom gränserna och följsamt skapar de vackra, blommande stilleben.

En Miniträdgård är en samplantering med växter, som du själv formar med hjälp av de kärl och krukor du har till hands. Ett rostigt, gammalt fyrfat blir ett smycke. Förankra en stor, grov, knotig gren i jorden. Ett Svartöga täcker grenen och hänger över kanten fortare än du tror. Återbruk av rang!

ANVÄND DIN FANTASI

Gör tre cylindrar av nät. Ställ en jordfylld balkonglåda på marken. Tryck ner näten och låt Svartöga växa omkring dem. Triss i Utropstecken!

I mitten av ett trä-kar sätter du en rundstav. Fäst några ståltrådar i staven och i karkanten. Svartöga i olika färger täcker allt och du får ett färgglatt och levande cirkustält i haven.

En Miniträdgård under ett träd. Fäst en nätrulle i trädet, låt den hänga ner i krukans mitt. Svartöga täcker fort nätrullen och fortsätter att växa upp i trädet. Alla som passerar förbi häpnar!

EN CHARMERANDE AMPELVÄXT

Hanging Baskets – mossbeklädda trådkorgar eller andra som du kan fylla med säsongsväxter. De flesta traditionella sommarblommor är upprättväxande och bör kompletteras med några Hangarounds, vilka växer ut en bit utanför ampelns kanter. Svartöga kan du plantera solitärt – ensam klarar den av att fylla ampeln och dessutom kasta ut sina lianer två meter ner. Här roterar lianerna omkring varandra. De tunna - men så sega och oömma - rankorna snor sig runt i vackert mönster.  Lyft undan några blad och titta noga. Du ser en fläta som i ett makraméarbete, knuten och flätad av flinka fingrar. Helt ofattbart underbart! På avstånd kan formen se ut som en komets, smäcker och elegant.

PERSONLIG STIL

Har ditt Svartöga glömts bort i sommarstugan, på baksidan mot skogen eller har ampeln kommit för högt upp för att bli underhållen. Kanske har lianerna vuxit snabbt och blivit ett virrvarr. Då kan du samla ihop lianerna och få dem till att bli en härlig, stor rund och rufsig boll med bibehållen eller ny charm.

Plantera ett par Svartöga vid kanten i en stor ampelkorg eller -kruka. Häng upp den i ett träd, lite dold.  De långa rankorna kommer att fullkomligt välla över kanten och magiskt "rinna" neråt som ett vattenfall i ljuvliga färger.

MÖRK BAKGRUND O MÖRKA VÄXTER

På en mörk vägg hänger du upp en väggkruka med gula Svartöga. Sätt fast trådar uppåt i solfjäderform. Här får du en bedårande ”soluppgång" dygnet runt och även regniga dagar, om du hjälper rankorna lite på traven.

Också en ampel kan rymma en Miniträdgård, gärna med en uppstickare som Svartöga som bakgrund eller i mitten. Planera, fantisera och plantera för en sommarlång, överdådig blomning.

Blommorna – det är verkligen en bonus!

MÅNGA PERSONLIGA FÄRGER

Svartöga fick sitt namn tack vare den först upptäckta plantan, där den otroligt vackra gulorange blomman begåvats med ett synnerligen distinkt, svart centrum.  Alla sorter bär dock inte på detta karaktäristiska svarta centrum. De blomfärgerna har i stället andra kvaliteter, som gör dem uppskattade.

Före köp tittar du noga på alla sorterna. Välj din favoritfärg, i din personliga stil.

VILKEN FÄRG VÄLJER DU?

Blommorna är undersköna med sina fem kronblad runt ett magiskt öga, som skapar tre dimensioner Vanligast är ursprungsfärgen gulorange med svart öga, som gett växten namn. Många nya färger finns som t ex helt snövit, gul, laxrosa, ljust rosa och svagt cerisefärgad.  Tvåfärgade sorter, som är ljust röd med kontrasterande gula kanter eller brons med aprikos mönstringar.

MÄSTERS GODA RÅD

Växten trivs och utvecklas bäst på en ljus och solig plats.
Planterar du i kruka, får du ett lysande resultat med Urnjord.

Om du planterar växten direkt i marken, blandar du jorden, där du gräver, med minst 20% ny Planteringsjord av bästa kvalitet  

Krukjorden håller du hellre lite torr än blöt och ger svag dos näring i vattnet varje vecka.

Kanske ser plantan lite spretig ut när den växer fram, när toppskotten letar stöd. Ingen fara, du behöver inte hjälpa till, lianen roterar brett, för att snurra sig fast.

Linnéa Dickson, projektledare för Malmö Garden Show och tidigare trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Malmö.

”Svartöga har alltid varit en av mina favoriter och i synnerhet de färger som kan beskrivas som en vacker solnedgång - ofta är de namngivna med Sunset - där färgerna går i aprikos, rosa, guld och mot rost”

JURYNS MOTIVERING

Multifunktionella prydnadsväxter kan man kalla växter, som är användbara på så olika sätt, att det bara är kreatören och den som planterar, som sätter gränser för variationerna. 

Med årets val vill vi inspirera till att skapa rum i din vardagliga utemiljö. Det frodiga växtsättet kan både avgränsa och skapa skydd och därmed ge dig en egen, personlig vrå.

Men växten kan också användas som de i de omtalade, berömda Hängande Trädgårdarna i Babylon. Då planterar du växten i en stor ampel, som från hög höjd låter de karakteristiska rankorna bilda ett "vattenfall", som ramar in, skapar miljö.

I dina personligt arrangerade Miniträdgårdar i kruka, använder du Svartöga på ytterligare ett sätt. Där låter du växtens långa rankor slingra sig uppåt i en ståltrådsobelisk, där den briljerar i all sin glans och blir konstverkets utropstecken.

HÄR KAN DU STILLA MER AV DIN NYFIKENHET

facebook.com/slottstradgardenmalmo
@aretssommarblomma
#åretssommarblomma
#åretssommarblomma2023
#slottstradgarden_malmo
#mästergrön
@mastergron
@fransverige
#svenskodlat
#blomsterfrämjandet
@annikasnaturligating

#thunbergiaalata
#svartöga
#klätterträdgården