FANTASIFULLA MÖNSTER

Bladen är lena, små eller stora, smala eller hjärtformade, har fintandade kanter. De är oftast målade i två eller flera starka färger och i fantasifulla mönster, som avslutas med en avvikande färg närmast den dekorativa uddkanten.. Stjälkarna är unika, fyrkantiga, förgreningen tät och växtkraften otrolig.

VILKEN FÄRG TILLTALAR DIG?

Bladen är alltifrån rosagulliga som prinsessans kjol, över brons och lime till mörkt chokladbrunröda. En del chokladbruna med ljust limegröna uddkanter är lika vackra och stiliga som sagokungens sammetsmantel.

Addera flera nyanser och spektakulära mönster däremellan, så får du allt utom blått på paletten.

VISST KOMMER DET BLOMMOR...

Blåa kan däremot de pyttesmå blommorna vara, som på sensommaren utvecklas från bladvecken i långa, smäckra, täta ax. Inte intresserad – nyp bort dem och bladen blir finare!

LITE HISTORIA

Sedan Palettblad i mitten av 1800-talet kom från Tropiska Asien till Europa och oss, har sortantalet ökat betydligt.

Växten var lätt att odla, föröka och korsa även hemma i stugorna. Den spreds i landet från slott till koja och fick många regionala namn. Förutom Palettblad fick den bl a de folkliga namnen Nässla, Rumsnässla, Praktnässla, Nälla och Fattigmanskroton.

Den blev sedermera en växt för yrkesodling men också en ”kafferepsväxt”, från vilken gästerna nöp toppar i smyg med sig hem.

TAG DEL AV TRÄDGÅRDSMÄSTARENS RÅD

Om växtplatsen är ljus, jorden lucker och porös och vattningen är så jämn att jorden inte torkar, då får du kraftiga, fina, täta plantor. Kvävesvag näring är ett plus.

Om du vill få ännu bättre kvalitet i bladen, klipper du bort blomknopparna, sitter de kvar och bildar frö, kan du så dem, så får du fram helt nya sorter. Ett spännande och lärorikt moment för alla åldrar.

Om du vill ha fler av samma sort, tar du sticklingar i augusti. Låt dem övervintra och bli till nästa års inneglädje och trädgårdsfröjd.

ANVÄNDNING

Över vintern och under tidig vår har vi först Palettblad som krukväxt inne.  Men numera använder vi den sommartid lika mycket i rabatt och kruka ute. En del sorter är upprätta, andra nästan hängande och passar i ampel. De många färgerna och mönstren gör att du lätt hittar din favoritsort eller önskekulör.

Namnet Coleus, som växten hette förr, kommer från det grekiska ordet koleus, som betyder svärdskida och syftar på att ståndarna är hopväxta till ett rör, som omger märket. Tag fram luppen!

LÄRORIKT MOMENT FÖR ALLA ÅLDRAR

Tag sticklingar i augusti, låt dem övervintra och bli till nästa års inneglädje och trädgårdsfröjd.

NÄR KERSTIN AHLVIN VURMAR FÖR EN VÄXT

När Kerstin Ahlvin, välkänd trädgårdsskribent med stor förkärlek för svenska krukväxter och med rötterna i den svenska trädgårdsnäringen får kännedom om årets utvalda brister hon ut i vers:

För över hundra år sedan kom det, stannade, blev kvar
det färgstarka, kraftiga Palettblad, som bara minikrav har.
Beskär det då och då, så blir det buskigt och tätt.
Topparna blir plantor – lätt som en plätt
Låt barnen hjälpa till, det skapar glädje och fröjd
och gamla Mormor blir nostalgisk, riktigt förnöjd.
Komponera, arrangera, plantera ihop det med andra,
inga svårigheter, de kompletterar varandra.
Här finns verkligen färger som på målarens palett
för krukan, lådan, rabatten du hittar din egen lätt.

#åretssommarblomma
#åretssommarblomma2019
#mästergrön
#mästergrön810
#mästergrön791
#plectranthusscuttellarioides
#palettblad
#malmögardenshow
#slottsträdgårdenmalmö

Juryns motivering

Här möts en gammal svensk tradition med växten som en ”kafferepsväxt” med ett nyvaknat odlingsintresse bland unga.
Den enkla växten, som då fanns i de flesta hem, är nu en bjärt kontrast med sina starka färger, som höjer både värde och utseende på din utekruka.
Bladens otroliga mönster och färger skapar en bred palett, gör varje sort unik och engagerar samlare i alla generationer. Både odlarglädjen och kunskaperna växer, när man lyckas.
Välkommen på vernissage!

I vår trädgård finns en lång tradition att hitta nyheter och innovativa arter att odla. Gissa om det känns härligt att ibland också få göra det omvända, odla en riktigt gammal svensk tradition, som fått en välkommen renässans. 

Trädgårdsmästare Stefan Jacobsson

Besök min trädgård - klicka här!